Donorconceptie / Meerouderschap

Je kunt onder andere in mijn praktijk terecht als je overweegt om met hulp van een eigen donor een kind te krijgen, of als je nadenkt over intentioneel meerouderschap.

Kennismaken
De ervaring leert dat het belangrijk is dat je elkaar goed leert kennen voordat je deze vorm van ouderschap aangaat. Je kunt elkaar leren kennen door met elkaar in gesprek te gaan, maar ook door activiteiten met elkaar te ondernemen, een kennismakingsspel te spelen, en elkaars familie te leren kennen. Tijd met elkaar doorbrengen, elkaar open en kritisch durven bevragen, vormen een belangrijke basis voor deze kennismakingsfase. 

Counseling
Als je het gevoel hebt dat je elkaar uitgebreid hebt leren kennen en jullie zijn toe aan verdieping, dan is het raadzaam om met elkaar naar een gespecialiseerde counselor te gaan. Tijdens deze gesprekken wordt er stilgestaan bij ieders verwachtingen, wensen en intenties. Deze gesprekken hebben onder andere als doel om na te gaan of jullie op één lijn zitten en om stil te staan bij hoe er in de toekomst kan worden omgegaan met dilemma’s en verschillende perspectieven.

Juridische overeenkomst
Het is belangrijk dat jullie voorafgaand aan de conceptie duidelijke afspraken met elkaar maken, en deze door een gespecialiseerde advocaat laten vastleggen in een donorovereenkomst, een co-ouderschapsplan of een intentioneel meerouderschapsovereenkomst. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de juridische (on)mogelijkheden. Deze gesprekken over het opstellen van de overeenkomst, zijn vaak minstens zo informatief en zinvol als de overeenkomst zelf.

“There are two things we should give our children: one is roots and the other is wings.

Hodding Carter

Counselingstraject
Zijn jullie toe aan het aanbrengen van verdieping in jullie kennismakingsfase? Dan kunnen jullie bij mij terecht voor counselingssessies. Het traject ziet er als volgt uit. Een eerste afspraak wordt gepland met alle betrokkenen: de wensouders, de donor en diens eventuele partner. Daarna volgt een individuele afspraak met de wensouder(s) en een individuele afspraak met de andere wensouder(s) of de donor en eventueel diens partner. Na de individuele sessies volgt een afsluitende afspraak met alle betrokkenen. De sessies duren gemiddeld 90 minuten en de gezamenlijke sessies zijn bij voorkeur offline.

Laat ik vooropstellen dat dit traject niet in beton gegoten is. Soms zijn er meerdere individuele sessies nodig, en soms heeft het de voorkeur om geen individuele sessies te plannen, maar juist alle betrokken bij iedere sessie uit te nodigen. Dit zal met jullie worden besproken.

Zwangerschap en ouderschap
Van vele “stellen” heb ik geleerd dat het zinvol kan zijn om ook tijdens een zwangerschap, en na de geboorte van een kind een counselingssessie te plannen. Er wordt stilgestaan bij ieders ervaringen tot dan toe, wat er goed gaat en welke onderwerpen misschien nog aandacht behoeven.

Mijn praktijk is er ook voor ouders die met hulp van een eigen donor of in een co-ouderschapsconstructie een kind hebben gekregen. Als er onderling problemen ontstaan in de communicatie, verwachtingen en/of het contact, is het raadzaam om deze problemen zo snel mogelijk onder de aandacht te brengen. Een gesprek met een gespecialiseerde counselor kan helpen om de pijnpunten helder te krijgen en om (weer) in gesprek met elkaar te komen. Hebben jullie zorgen over de onderlinge communicatie, de verdeling van de zorg, of lukt het niet meer om elkaar te begrijpen? Voel je welkom om een afspraak te plannen. 

Anne-Schrijvers-logo

© 2024

info@anneschrijvers.com
06 266 141 54
Van oosten de Bruijnstraat 175-A | Haarlem